Farkasok szabadon

Farkasok szabadon

Mikor lenne időszerűbb beszélni a szabadság kérdéséről, mint amikor a demokrácia válságban van? Hisszük, hogy szükség van újra egyeztetni sokszor használt fogalmakat, hogy mit jelent számunkra a szabadság, ki szabad, mi szabad ma, hogyan írhatók újra vélt korlátaink, hogy ne csak az egyedüllétben legyünk szabadok, de közösségben, cselekvéseinkben, véleményeinkben is. 

A Farkasok szabadon című film ugyan nem mutat be kelet-európai példákat, de olyan országok politikai légkörének alakulását követi nyomon három éven keresztül, ahol új generációs vezetők a megszokott demokratikus intézmények leépítésén és a szabadságjogok korlátozásán dolgoznak. Betekintést ad az illiberális demokráciák világába. Beszél a véleménynyilvánítás vásárlói preferenciákká silányításáról, a politika - mint közélet, mint minden ember alapvető tevékenységének – elrablásáról.

A filozófus Isaiah Berlin már jó régen figyelmeztetett a politika efféle elrablására: “A farkasok szabadsága gyakran a birkák életébe kerül.” Most a farkasok ideje van. Vajon sikerül féken tartani őket? A küzdelem közös a világ minden sarkán.

A film után beszélgetőpartnereink Dr. Bigazzi Sára, PTE Pszichológia Intézet, Peták Péter, Emberség Erejével Alapítvány és Nimmerfroh Ferenc, Szabad Pécs.

A program a Szabad Terek Hálózata szervezésében, az Apolló Mozi és a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál közreműködésével jött létre.

Az esemény ingyenes, a részvétel helyfoglaláshoz kötött.

Díjak, jelölések: Slamdance Film Festival 2018 - Legjobb dokumentumfilm
IMDb adatlap