Mozi

Mozi

Az “Apollo Projectograph” 1912-ben nyílt meg, Pécs első állandó mozijaként, az ország első kifejezetten mozinak épült hangosfilm-színházaként kezdte pályafutását. Az ezredfordulót követő hiátus után 2004-től már jelentősen átalakítva, jelenlegi funkciójában, a régió egyetlen művészmozijaként tárta kapuit újra, 2014-től pedig szabad, független, közhasznú, helyi nonprofit alapítványként gondozzuk. Ez idő alatt a város egyik közkedvelt, alternatív kulturális pontjává nőtte ki magát.

A mozi mint szemléletformáló a kultúraközvetítésen túl korunk gazdasági, ökológiai és a társadalmi problémáinak közbeszédbe emeléséért is felelősséget kell vállaljon. Dolga a szórakoztatáson kívül, hogy alternatívákat, új nézőpontokat mutasson, hogy segítse a kritikus gondolkodást és a filmművészet eszközeivel járuljon hozzá a jelenlegi társadalmi rend megkérdőjelezéséhez és lehetséges, szebb világok elgondolásához. 

Eseményeinkkel, találkozóinkkal valódi párbeszédnek igyekszünk teret adni. A diskurzus nem csak információcsere: erősíti a szolidaritást, segítséget nyújt társadalmi jelenségek, egyenlőtlenségek, igazságtalanságok okainak megértésében, az elnyomás viszonyrendszereinek feltárásában, közösségteremtő ereje van — essék szó a kisebbségek vagy a nők elnyomásáról, a természet kizsákmányolásáról. Ezeket a témaköröket évtizedek óta kiemelt figyelemmel kezeljük a moziműsor összeállításakor. 

Programunk mindig önálló szerkesztői válogatás eredménye, döntéseinkbe senki sem szól bele. Európai arthouse hagyományok szerint filmjeink nemzetközi fesztiválokon bizonyítanak, prominens rendezők kiemelkedő alkotásai, illetve hazai filmesek meghatározó művei. Kínálatunk aktuális dokumentumfilmekkel, művészeti ismeretterjesztő alkotásokkal és a filmvilág legtávolibb országainak darabjaival kiegészülve válik teljessé.

Az Apolló az Europa Cinemas Network az Art-Mozi Egyesület és a Mozisok Országos Szövetsége tagja.

Külön köszönet

Máté József †, Dr. Stark András †, Varga Gabriella, Árkovits Amaryl, Ujfalvi Tibor, Rádóczy Bálint, Molnár Tímea, Hohmann Erzsébet, Büki Tibor, Wéber Tamás, Bokrétás Ildikó, Gyöngyösi Hunor, Győri Erik, Bertók Attila, Horváth Péter, valamint Webstar Csoport, Trafik Lokál és Étterem.