Szabad terek
Szabad terek
Szabad terek
Szabad terek
Szabad terek
Szabad terek
Szabad terek

Szabad terek

A film négy kelet-európai nagyváros eddig nem ismert arcát mutatja meg. A rendező művészeket és aktivistákat követ, akik szellemesen és kreatívan próbálják meg visszaszerezni a városhoz való jogukat és a véleménynyilvánítás szabadságát. Elfoglalnak egy mozit, egy régi szovjet cirkuszt hoznak újra működésbe, egy komor aluljáró ironikus, de annál csillogóbb színpaddá alakul vagy épp egy gyár területéből válik kulturális agóra. A helyzet egyáltalán nem annyira más Tbilisziben, Jerevánban, Chisinau-ban és Kijevben, mint hinnénk, ha a civil társadalom tereiről van szó. Minden bemutatott akció és projekt művészi és innovatív módon hódítja vissza a köztereket.

A film után vendégeink lesznek:

Kőrösi Márk, Üres Tér Társulat/Empty Space Company; Tasnádi Zsófia, az Élmény Tár Tanoda vezetője, a ZION Zenei Ifjúsági Otthon egyik vezetője; Varga Balázs Drukker; Varga Rita képzőművész, a PTE Kultúratudományi karának oktatója

A film utáni beszélgetésen a művészet és aktivizmus kérdést vizsgáljuk meg. Hova tűntek a köztereket újraértelmező installációk és performanszok, amelyek lehetőséget adnak hétköznapi emberek számára is a közösségiség, a jelentésformálás megélésére? Mit ad egy útlezárás élménye, mit ad egy hétköznapi térben egy váratlan művészeti alkotás élménye? Beszélgetünk a korábbi pécsi kezdeményezésekről, a jelenlegi művészeti-közösségi projektekről, a művészet és aktivizmus erőteljesebb jelenlétének újjáélesztéséről.

A részvétel a vetítésen és a beszélgetésen ingyenes. Szervező: Szabad Terek.