Dr. Stark Filmklub

2017. december 9-én, hatvankilenc évesen, tragikus váratlansággal elhunyt Dr. Stark András, filmklubunk legendás vezetője, barátunk, a város analitikusa. András Pécs egyik legismertebb és legjelentősebb polgára volt, a helyi kulturális élet szerves része, mozgatója, kitalálója, formálója, pszichiáter-pszichoterapeuta, az S.O.S. ÉLET telefonos segélyszolgálat egyik alapítója és későbbi szakmai vezetője, a pécsi Zsidó Hitközség alelnöke.

1972-ben végzett a Pécsi Orvostudományi Egyetemen, 1984-től 2013-ig vezette a pécsi Mentálhigiénés Intézetet, a DREAM (Dinamikus Rövidterápiás Egyesület és Alkotó Műhely) Egyesület vezetőségi tagja és a Pannónia Pszichiátriai Egyesület elnöke volt, emellett oktatott a pszichoterapeuta képzés Pécsi Klinikai Képzőhelyén, a művészetterapeuta képzésben, a Pszichoanalitikus Doktori Iskolában. Tudományos érdeklődése kiterjedt az álommunkára fókuszáló terápia jelrendszerének kutatására, és foglalkoztatta a filmművészet és pszichoterápia kapcsolatának lehetőségei a pszichoterapeuta képzésben.

Emellett ‘mellékesen’ mintegy negyven éve vezette nagysikerű filmklubját változó helyszíneken, így a régi Apolló (akkor Kossuth mozi) klubtermében, majd az Urániában (akkor Petőfi mozi) is. A filmklub végül ismét a megújult Apollóban talált otthonra, ahol folyamatos telt házzal, hosszú várólistával, lankadatlan érdeklődéssel és lelkesedéssel futott éveken keresztül, egészen mostanáig.

Egy filmtekercs most elszakadt.

Az András által válogatott utolsó bérlet filmjeit változatlanul levetítjük, erről további információ itt található. Csapatunk a gyászidő múltával igyekszik informált, gyors, és elsősorban helyes döntést hozni a dr. Stark Filmklub jövőjét illetően, nagyban figyelembe véve a törzstagok véleményét. Egy dolog már most biztos: folytatnunk kell. A részletekkel belátható időn belül jelentkezünk. Kérdéseket, kéréseket, javaslatokat itt várunk.

Köszönjük, András. Mindig velünk leszel.

Barátsággal,

Team Apolló
Pécs, 2017. december 13.