Dr. Stark András
Dr. Stark András
Dr. Stark András
Dr. Stark András

Dr. Stark András

2017. december 9-én, hatvankilenc évesen, tragikus váratlansággal elhunyt Dr. Stark András, filmklubunk legendás vezetője, barátunk, a város analitikusa. András Pécs egyik legismertebb és legjelentősebb polgára volt, a helyi kulturális élet szerves része, mozgatója, kitalálója, formálója, pszichiáter-pszichoterapeuta, az S.O.S. ÉLET telefonos segélyszolgálat egyik alapítója és későbbi szakmai vezetője, a pécsi Zsidó Hitközség alelnöke.

1972-ben végzett a Pécsi Orvostudományi Egyetemen, 1984-től 2013-ig vezette a pécsi Mentálhigiénés Intézetet, a DREAM (Dinamikus Rövidterápiás Egyesület és Alkotó Műhely) Egyesület vezetőségi tagja és a Pannónia Pszichiátriai Egyesület elnöke volt, emellett oktatott a pszichoterapeuta képzés Pécsi Klinikai Képzőhelyén, a művészetterapeuta képzésben, a Pszichoanalitikus Doktori Iskolában. Tudományos érdeklődése kiterjedt az álommunkára fókuszáló terápia jelrendszerének kutatására, és foglalkoztatta a filmművészet és pszichoterápia kapcsolatának lehetőségei a pszichoterapeuta képzésben.

Emellett 'mellékesen' mintegy negyven éve vezette nagysikerű filmklubját változó helyszíneken, így a régi Apolló (akkor Kossuth mozi) klubtermében, majd az Urániában (akkor Petőfi mozi) is. A filmklub végül ismét a megújult Apollóban talált otthonra, ahol folyamatos telt házzal, hosszú várólistával, lankadatlan érdeklődéssel és lelkesedéssel futott éveken keresztül, egészen mostanáig. Egy filmtekercs most elszakadt. Köszönjük, András. Mindig velünk leszel.

A dr. Stark Filmklub stafétáját kuratóriumunk, András munkatársai és barátai illetve a klubtagok bevonásával egy évadra Árkovits Amarylnak ítélte. Amaryl bemutatkozását itt nézhetitek meg, az aktuális bérletet pedig az eseményeknél találjátok.

 

Barátsággal,

Team Apolló
Pécs, 2018. március 1.