RÖVIDFILMES BLOKK ⎜RE:VERZIÓ
RÖVIDFILMES BLOKK ⎜RE:VERZIÓ
RÖVIDFILMES BLOKK ⎜RE:VERZIÓ
RÖVIDFILMES BLOKK ⎜RE:VERZIÓ

RÖVIDFILMES BLOKK ⎜RE:VERZIÓ

Rövidfilmes blokk: Elmúlt oszt jól van + memoria + Távol

Távol
(ukrán nyelven, angol és magyar felirattal)
2022, 28 perc
rendezte: Ruslan Fedotow

Andrej és Alisza ukrán tizenévesek, Harkivból, a bombázások elől menekültek Budapestre. Iskola után ukrán menekült gyerekeknek tartanak rajzfoglalkozást, és az otthon maradt családtagjaiktól érkező híreket várják. A híradások és a családdal folytatott telefonbeszélgetések a háborús mindennapok nyers valóságát teszik kézzelfoghatóvá, miközben a két tinédzser az orosz agresszió ellen protestáló utcai művészeti alkotásokkal vitára készteti a járókelőket.

Elmúlt, oszt jól van
(magyar nyelven, angol felirattal)
2022, 28 perc
rendezte: Debre Zsuzsa

Az Elmúlt, oszt jól van az Ózdi Kohászati Üzemekben egykor dolgozó munkásnők múlt iránti nosztalgikus viszonyát mutatja be gondolatgazdag formai megoldásokkal, archív felvételek használatával és intim beszédhelyzetek rögzítésével. Egyedi és szokatlan szemszögből nem férfiak, hanem nők beszélnek a kohóban folyó egykori munkálatokról. A beszélgetések során kirajzolódnak a munkáscsaládok rendszerváltás előtti hétköznapjai és közösségi élete. A visszaemlékezések bensőséges helyzetben, a fodrászszékben bontakoznak ki: az Elmúlt, oszt jól van egyúttal a megjelenésünk fölötti rendelkezés, filmen ritkán látható nőiesség dokumentuma is.

memoria
(szlovák nyelven, angol és magyar felirattal)
2021, 22 perc
rendezte: Peter Podolský

A film Jozef Homer (1924-1992) hagyatékából készült, amelyet 30 évig a szlovákiai Záhorská Ves faluban lévő házának padlásán tároltak. Az archívum több mint 15 000 analóg fényképet, 27 tekercs 8 mm-es filmet és 21 kazettát tartalmaz. A film az emlékek felbomlását vizsgálja a film anyagába való fizikai beavatkozáson keresztül, és teret kínál a saját emlékezetünkről és az idő természetéről való elmélkedésre.