Cinema Niche: An Elephant Sitting Still

Cinema Niche: An Elephant Sitting Still

A filmet bevezeti Gyenis Tibor Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, fotográfus. 

Mindössze egy budapesti és egy pécsi vetítés alkalmavál kerül bemutatásra a kortárs film egyik legtragikusabb történetű remekműve, a 29 éves korában, a film befejezése után öngyilkosságot elkövető kínai író és filmrendező, Hu Bo monolitikus és egyetlen nagyjátékfilmje, az An Elephant Sitting Still. A hideg és reményvesztett tónusban visszhangzó alkotás egy nap alatt játszódik a kínai Hebei tartomány ipari sivárságában - Pekingtől délre (bár a pokoltól északra) -, és négy eltévelyedett lelket gyűjt össze egy mozaikos útvesztőben, amelynek folytonosan mozgásban lévő szereplői egyetlen grandiózus történetet mesélnek el a négy órás játékidő leforgása alatt.

A film négy szereplő megpróbáltatásait követi egyetlen nap leforgása alatt, ahogy olykor egymást keresztezve, a kilátástalanság felé sodródnak útjaik. A nyugdíjas Wang Jin (Liu Congxi) utolsó vigasza unokája és a kiskutyája, hiszen lánya és veje arra próbálja kényszeríteni, hogy anyagi nehézségeik miatt idősek otthonába költözzön. Az öregembert azonban további szerencsétlenség sújtja, amikor az állatot megöli egy másik korcs, akinek gazdái feltűnően érzéketlennek bizonyulnak Wang veszteségével szemben. Huang Ling (Wang Yuwen) egy tinédzser lány, akinek titkos kapcsolata az iskola nős dékánhelyettesével hamarosan nyilvánosságra kerül egy videó miatt, amely társai között kering. Eközben Huang Ling osztálytársa és csodálója, Wei Bu (Peng Yuchang) konfliktusba keveredik az iskolai zsarnok Yu Shuai-val, mert kiáll ellene legjobb barátja védelmében. Amikor Yu Shuai a rövidebbet húzza egy iskola utáni összetűzésben, Wei Bu eltűnik, mert tudja, hogy bátyja, a helyi gengszter Yu Cheng (Zhang Yu) mindent megtesz majd, hogy levadássza őt.

Az észak-kínai kisváros borús égboltja alatt a különböző főszereplők élete összefonódik a nihilista dühvel áthatott történetben. A kiutat keresve, a Mandzsúria felé tartó buszra felszállva azonban már világos, hogy oda tartanak, ahol egy cirkuszi elefánt ül mozdulatlanul.

Díjak, jelölések: Berlinale 2018, Dublin, Mainichi, Portland, Shanghai, Hong Kong, Indiewire Critics' Poll, Kinema Junpo, Uruguay, French Syndicate of Cinema Critics, International Cinephile Society Awards, CinEuphoria Awards, CinemAsia
IMDb adatlap