Eltörölni Frankot — Premier és közönségtalálkozó

Eltörölni Frankot — Premier és közönségtalálkozó

1983-ban, a vasfüggöny mögött, Frank, egy underground zenekar karizmatikus frontembere nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe, képtelen tartani a száját. Politikai pszichiátriára kerül, ahol a rendszer ellenségeit titokban, kínzások közepette próbálják elhallgattatni - súlyos trip veszi kezdetét, amely a társadalom sorsdöntő dilemmáira keresi a választ. Előzetes: Eltörölni Frankot (rendezői változat)

Fabricius Gábor Velencei Filmfesztiválon díjazott filmjének premiervetítésére vendégünk a rendező, akivel Árkovits Amaryl pszichoterapeuta, a Stark Filmklub háziasszonya beszélget. A film hátteréről itt olvashattok és nézhettek dokumentumfilmet. Jegyelővét itt: apollopecs.hu/frank

Az Eltörölni Frankot forgatókönyve az elmúlt években széleskörű nemzetközi elismerésben részesült, több rangos díjjal is jutalmazták, többek között a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon is kitüntették. A közlemény szerint a folyamatot olyan nemzetközileg elismert szaktekintélyek segítették tanácsaikkal, mint Miguel Machialski forgatókönyvíró, Gazdag Gyularendező, vagy Matthew Takata, a Sundance Institute forgatókönyvírói workshopjának vezetője. Többen kiemelték, hogy az Eltörölni Frankot témaválasztása különösen fontos és izgalmas, hiszen a politikai pszichiátria, mint intézmény eddig játékfilmben még nem jelent meg főtémaként, a világon először Fabricius forgatókönyvében kap főszerepet. Az Eltörölni Frankot producere Dér Tamás.

Fabricius Gábor író és rendező, kreatív szakember, a londoni Central Saint Martins College-ban szerzett MA diplomát, előtte néhány évet a MOME vizuális kommunikáció szakára járt. 2000-ben Cannes-ban elnyerte a reklámszakma legfontosabb nemzetközi díját, a Golden Media Lion-t. Tanárai között volt Mike Figgis is, a Las Vegas, végállomás c. film rendezője. Rövidfilmjei mellett több prózakötete is megjelent.