Raffaello: Az ifjú zseni
Raffaello: Az ifjú zseni
Raffaello: Az ifjú zseni
Raffaello: Az ifjú zseni
Raffaello: Az ifjú zseni
Raffaello: Az ifjú zseni

Raffaello: Az ifjú zseni

Augusztus 26-tól érkezik a mozikba A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat legújabb premierfilmje, amely a reneszánsz festőzseni Raffaello Sanzióról emlékezik meg. A Raffaello, az ifjú zseni c. filmet 2020-ban, a festő halálának 500. évfordulója alkalmából készítették, és Olaszországtól Ausztráliáig, az Egyesült Államoktól Magyarországig több mint 60 országban bemutatják.

Massimo Ferrari dokumentumfilmje az urbinói művész életpályáját és művészetét rendkívüli női portréin keresztül veszi górcső alá. Az anya, a szerető, a megbízó, az istennő… mind fontos szerepet játszottak Raffaello életében. A női portrék beható elemzése által egy teljesen új perspektívából tárul fel a festő munkássága, és szűnni nem akaró vágya az abszolút szépség titkának megfejtése iránt.

A Raffaello: az ifjú zseni című alkotás nagy hangsúlyt fektet a festő művészi kiteljesedésére, önmaga ismétlésétől való elzárkózására. Raffaello 8 éves korában elvesztette édesanyját, ez magyarázhatja a Madonna és a Gyermek festmények tüzetesebb vizsgálatát. Ezek és női portréi mutatják be legjobban a szépség megragadására törő rendkívüli tehetségét. Az eszményi utáni kutatása egy szépségideál megteremtésében tetőzött: Galatea, a nimfa tökéletes alakjában.

Raffaello leghíresebb portréi egyértelmű bizonyítékát adják a folyamatos megújulásra való képességének, ami csak a legjelentősebb művészek sajátja. A festőzseni élettörténetét Giordano Poloni díjnyertes illusztrátor különlegesen képzeletgazdag animációi gazdagítják. Ezek álomszerű képi világában megelevenednek Raffaello életének legfontosabb pillanatai, amelyekben mítosz, legenda és valóság keveredik.

IMDb adatlap