Iráni Filmhét

Iráni Filmhét

02.05. 18.00
Alzheimer
iráni filmdráma, 100 perc, 2011
Egy szörnyű baleset helyszínén indul a film, rokonok jönnek azonosítani az áldozatokat. Az egyik asszonyt egy összeégett testhez vezetik, és bár mutatják neki a halott személyijét, igazolványait, ő azt mondja, hogy megismeri a férje szagát, és ennek a testnek nem olyan szaga van, tehát az ő férje él. 20 év telik el, amit az asszonynak idegszanatóriumban kellett eltöltenie a család jó hírneve miatt, és az öccse tesz egy próbát, hogy az egész ügyet 'eltemesse' és nővérét visszahozza a családba. Az asszony azonban tett már egy határozott lépést, hogy férjét megtalálja - és hirtelen felbukkan valaki...

Rendező: Ahmad Reza Mo'tamedi
Szereplők: Faramarz Gharibian, Mehdi Hashemi, Mahtab Karamati

02.06. 18.00
Juszef úr / Agha Yousef
iráni film, 93 perc, 2011
A film két férfi, két több évtizedes jó barát történetéről, az apa- lánya kapcsolatról szól. Mindketten egyedül élnek, és mindkettőjük számára igen fontos a kapcsolatuk felnőtté váló lányukkal. Helyzetük ellentéte egymásénak, és a cselekmény fordulatai révén a film végére ismét az ellentéte lesz, de már más felállásban. Köszönhetően az - úgymond - szerettekért vállalt látszatoknak, illetve a következmények felvállalásának.

Rendező: Ali Rafie
Szereplők: Saber Abbar, Pegah Ahangarani, Shahrokh Foroutanian

02.07. 16.00
Arany és réz / Tala va mes
iráni filmdráma, 97 perc, 2011
A filmben egy család életének döntő szakaszát követhetjük végig. A család vidékről költözik fel Teheránba, hogy az apuka itt folytathassa teológiai tanulmányait az etika híres professzoránál. Ahogy barátok, szomszédok segítségével igyekeznek beilleszkedni a metropolis életébe, kiderül, hogy az asszonyka beteg és gyógyulására nincs remény. Innen kezdődik az igazi cselekmény, ahogy egymás iránti gyengéd törődéssel, küszködve az anyagiakkal, egészségügyi rendszerrel, a papi hivatás iránti vegyes érzésekkel, a támaszt jelentő nagy családtól távol rátalálnak a szomszédok, barátok segítségével arra a belső békére, amivel együtt végigmehetnek ezen a nehéz úton. A szereplők törekvése a szép életre, derűjük, tiszta ártatlanságuk üdítő élményt nyújt a nézőknek.

Rendező: Homayoun Assadian
Szereplők: Negar Javaherian, Behrouz Shaibi, Javad Ezati

02.08. 16.00
Isten színe / Rang-e khoda
iráni film, 90 perc, 1999
A film, Madzsid Madzsidi egyik díjnyertes klasszikusa.
Egy vak fiún és az élettel küszködő édesapján keresztül beszél gyönyörű képeken keresztül az emberi méltóságról, családról, az élet és a természet szeretetéről, színekről, hangokról, érzékelésről, az élet sokrétűségéről.

Rendező: Majid Majidi
Szereplők: Hossein Mahjoub, Mohsen Ramezani, Salameh Feyzi

02.09. 18.00
Az ég gyermekei / Bacheha-Ye aseman
iráni film, 98 perc, 1997
A Majidi szülővárosában, Teheránban játszódó film egy elszegényedett testvérpár, Ali és Zahra sorsát követi nyomon, akiket a sors nehéz körülmények közé taszít. Úgy döntenek, a problémájukat nem mondják el szüleiknek, hanem maguk oldják meg, a maguk sajátos módján. Ebből aztán egy gyöngéd, megható mese következik részvétről, elszántságról és mély családi szeretetről. Majidi írta és rendezte A mennyország gyermekeit, mely az emberi reményt és szépséget ábrázolja a durva gazdasági és politikai környezetben.

Rendező: Majid Majidi
Szereplők: Mohammad Amir Naji, Amir Farrokh Hashemian, Bahare Seddiqi

02.10. 18.00
Leili velem van / Leily Ba Man Ast
iráni vígjáték, 95 perc, 1996
Az iráni filmgyártás egy klasszikusa, melyen nemzedék nőtt fel. A televízió munkatársa házat építene, de valami mindig hiányzik, leginkább a pénz. Kölcsönért fordul munkáltatójához, de sehol sincs szabad forrás. Azt az ötletet kapja, csatlakozzon a tévé egyik befolyásos szerkesztőjéhez, aki éppen társat keres következő útjához az iraki-iráni háború frontvonala közelébe, hátha sikerül útközben megkedveltetnie magát, és így megkaphatja a kölcsönt. Felesége azt álmodja, hogy ha a tűzvonalhoz közel kerül, megsebesül és meghal, elindul tehát az izgalom és a küzdelem, egyezkedés égiekkel, földiekkel, miként lehet úgy eljutni a frontvonal közelébe, hogy ne kerüljön a frontvonal közelébe.

Rendező: Kamal Tabrizi
Szereplők: Parviz Parastui, Mahmud Azizi, Shohreh Lorestani

02.11. 18.00
Oly távol és mégis oly közel / Kheili dour, kheili nazdik
Mahmoud Alem sikeres neurológus, aki sok év után tért vissza hazájába, Iránba. A legkorszerűbb körülmények között dolgozott, teljesen elmerült a munkájában. Ezért is döbbentette meg a hír, miszerint a tizennyolc éves fia halálos beteg, agydaganata van. Eddig elhanyagolta őt, nem igazán érdekelte, mi történik vele. Most azonban elindul, hogy találkozzon a fiával, aki egy űrkutatási projekten dolgozik a sivatagban. A homoktengeren átvezető hosszú út során Mahmoud átértékeli addigi életét, és elhatározza, hogy megpróbálja rendezni a kapcsolatukat.

Rendező: Reza Mirkarimi
Szereplők: Afshin Hashemi, Elham Hamidi, Ashkan Khatibi