Globális klímahét — ingyenes vetítések és beszélgetések

Globális klímahét — ingyenes vetítések és beszélgetések

Az eseménysorozat a Globális Klímahét - Pécs eseményeinek keretében kerül bemutatásra. Partnereink a Szabad Terek, a Zöld Fiatalok - ZöFi és az Energiaklub.

2019.09.24. Kedd 17:15-20:00
Ha egy fa kidől - filmvetítés és beszélgetés
amerikai dokumentumfilm, 2011, 85 perc
Helyfoglalás: apollopecs.hu/ha-egy-fa

“Ha egy fa kidől, és senki sincs ott, hogy hallja, akkor ad-e ki hangot?” Ez nemcsak egy alapvető filozófiai gondolatkísérlet, hanem az észak-amerikai Föld Felszabadítási Front aktivistáiról készült film tételmondata is. A környezetvédő csoport tagjai radikális eszközökkel küzdenek azért, hogy megvédjék azokat, akik nem tudnak magukért szót emelni - az élővilág legkiszolgáltatottabb tagjait. Eszközeik ellentmondásossága miatt a csoport több aktivistáját terrorizmus vádjával állítottak bíróság elé. A film bemutatja, hogy a csoport hogyan küzdött a környezeti pusztítás és ezen keresztül a hatalmas anyagi és politikai befolyással bíró vállalatóriásokkal szemben, és azt is, hogy a jogvédelem eszközeivel hogyan próbálták lemosni magukról a terrorizmus vádját.
Házigazda: Glied Viktor (PTE BTK)

2019.09.25. Szerda 17:30-20:00
Az örökkévalóságig: egy film a jövőnek - filmvetítés és beszélgetés
dán-finn-svéd-olasz dokumentumfilm, 2010, 75 perc
Helyfoglalás: apollopecs.hu/orokkevalosagig

Lehetséges-e százezer éves léptékben előre tervezni? – teszi fel a kérdést a világhírű dán dokumentumfilm-rendező Michael Madsen. A Finnországban épülő Onkalo atomtemetőt a tervek szerint 2100 körül, várható befejezése után lezárják, akár a fáraók sírkamráját: emberi beavatkozást soha többé nem igényel. A legnagyobb veszélyt a létesítményre nem a természet, hanem mi magunk – saját unokáink – jelentjük majd. Hogyan biztosítható, hogy az atomtemetőhöz a lezárása után soha senki ne férhessen hozzá? Milyen nyelven, milyen univerzális jelekkel tudjuk az utódainkat figyelmeztetni, és ők hallgatnak-e majd a figyelmeztetésre?
Házigazda: az Energiaklub és a Zöld Fiatalok - ZöFi

2019.09.26. Csütörtök 17:30-19:30
Holnap - filmvetítés
francia dokumentumfilm, 2015, 118 perc
Helyfoglalás: apollopecs.hu/holnap
Egyes szakértők szerint az emberiség egy része még a 21. század vége előtt kipusztulhat. Cyril Dion és Mélanie Laurent tíz különböző országban vizsgálódott, hogy kitalálják, mi vezethet a katasztrófához, és mindenekelőtt, hogyan lehet elkerülni azt. Útjuk során találkoztak pionírokkal, akik újra felfedezték a mezőgazdaságot, az energiát, a gazdaságot, a demokráciát és az oktatást. Bemutatják az összefogást, ahogy dolgoznak, és próbálják kitalálni, milyen lehet a közeljövő világa.