Mossuk kezeinket ⎪ Dokumentumfilm-vetítés és beszélgetés

Mossuk kezeinket ⎪ Dokumentumfilm-vetítés és beszélgetés

Mossuk kezeinket: Az eltitkolt kórházi fertőzések nyomában - előzetesA részvétel az eseményen ingyenes és nem kötött előzetes regisztrációhoz.

A kórházi fertőzések száma hosszú évek óta rendületlenül nő Magyarországon. Miközben a probléma egyre nyilvánvalóbb, az állami szervek és az intézmények részéről nem látható komoly erőfeszítés a megoldására. A TASZ évekig pereskedett az adatok nyilvánosságáért, míg végül sikerült megszerezni őket. Az adatok értelmezését, elemzését végül a Direkt36 végezte el szakértők segítségével. Az újságírók több mint egy éven át kutatták a kórházi fertőzések magyarországi helyzetét, hogy végre valódi képet kapjunk a baj mértékéről és megértsük, ki mindenkin múlik a megoldás.

A Semmelweis Projekt keretén belül négyrészes cikksorozat készült, melyért a szerzők, Marton Kamilla és Wirth Zsuzsanna elnyerték a legjobb tényfeltáró cikkért járó Transparency-Soma díjat. A cikksorozat alapján forgatták azt a dokumentumfilmet is, amelyet most a Direkt36 segítségével Pécsen, az Apollóban is bemutatunk. Hogyan zajlott a nyomozás? Milyen titkokat árulnak el egészségügyi dolgozók a kórházakban uralkodó állapotokról? Milyen tapasztalatokról számolnak be a fertőzések áldozatai?

Április 25-én 19 órakor kiderül a pécsi Apolló Moziban. A vetítést beszélgetés követi Lőrinczi Lillával, a TASZ jogászával, Marton Kamillával, a Direkt36 újságírójával, Fuchs Mátéval és Kőrösi Mátéval, a dokumentumfilm rendezőivel. A beszélgetést Árkovits Amaryl moderálja.

"Mossuk kezeinket: Az eltitkolt kórházi fertőzések nyomában"
magyar dokumentumfilm, 2023, 68 perc
Rendező: Fuchs Máté, Kőrösi Máté
Kutatómunka: Wirth Zsuzsanna, Marton Kamilla
Producer: Pál Borbála, Nádori Péter és Pethő András

Ezt az eseményt a Transatlantic Foundation PROTEUS projektje finanszírozza, az Európai Unió társfinanszírozásával.