Cinema Niche: Pacifiction

Cinema Niche: Pacifiction

Egyetlen alkalommal: 2023. március 31-én visszatér a Cinema Niche, hogy bemutassa a katalán provokatőr, Albert Serra Cahiers du Cinéma- és César-fődíjas, Cannes-i Arany Pálma-jelölt Pacifiction című grandiózus új filmjét. A filmet felvezeti Donáth Péter, a Cinema Niche alapítója. A film után a Szabadkikötőben Hullámdiszkó Pacifiction After — Mesterházy / Szovjet. A belépés Pacifiction mozijeggyel ingyenes.

A finom modorú, számító De Roller a régi rend, a francia kormány reprezentánsa a francia polinéziai Tahitin. Feladatköreit lazán értelmezi, mindennapjait homályos természetű intirikák szövik át. Mindeközben sötét gyanú kezd terjedni a szigeten: tengeralattjáró állomásozik a part közelében, ami a nukleáris gyakorlatozás újrakezdését jelentheti. De Roller főhadiszállásai, barátai és ellenségei között bolyong, úgy tűnik, nálunk, nézőknél sokkal jobban kiismeri magát Tahiti útvesztőiben. Az őslakosok szervezkednek, a külföldiek bizniszelnek, az egyház hatalmaskodik, kétes figurák fordulnak meg a szigeten, mégis mindennek mintha csak abból a szempontból lenne jelentősége, hogy De Roller egzotikus bárja zavartalanul működhessen.

Serra alkotása nagy port kavart a Cannes-i Filmfesztiválon, az év végén pedig a Cahiers du Cinéma 2022 legjobb filmjévé választotta. A Pacifiction egy politikai thriller műfaját megelevenítő szerzői reflexió, amely az Apokalipszis mosttal (1979), Alan J. Pakula trilógiájával és Jacques Rivette korai filmjeivel egyaránt párbeszédben áll, ezzel újabb fejezetet nyitva a rendező kontrasztokra épülő életművében.

Díjak, jelölések: Cahiers du Cinéma 2022 - Top 10 Film Award, César Awards 2023 - Best Actor, Best Cinematography
IMDb adatlap