Pécsi Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

Pécsi Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

A Pécsi Verzió filmjei 500 Forintos belépővel tekinthetők meg. Foglald le a helyed előre: kattints a film címére, majd a film adatlapján a vetítés időpontjára - a kép alatt.

_________

NOVEMBER 19. CSÜTÖRTÖK, 17.00

SZÍRIAI LOVE STORY
Angol-francia-libanoni-szír dokumentumfilm, 76 perc, 2015, rendező: Sean McAllister.
Angol nyelven, magyar felirattal.
HELYFOGLALÁS

Amer 15 évvel ezelőtt találkozott Raghdával egy szíriai börtöncellában. Hónapokon át a kettejüket elválasztó falba titokban fúrt aprócska lyukon át beszélgettek. Egymásba szerettek, és szabadulásuk után összeházasodtak, családot alapítottak. A film 2009-ben indul Szíriában, még az arab világban beindult változások előtti időkben. Akkoriban Raghda politikai fogoly volt, és Amer egyedül nevelte pici gyerekeiket. Ám amikor Raghda kiszabadult, a rendező Sean McAllistert tartóztatták le filmezésért, és az összes aktivista óriási politikai nyomás alá került. Amerék Libanonba menekültek, majd onnan Franciaországba, ahol menedékjogot kaptak, és az álmos kisvárosban, Albiban telepednek le. Onnan nézik a szíriai forradalmat és várják Asszad bukását. De Raghda már-már belebolondul a száműzetésbe, és a keservesen kiharcolt szabadságban a család kezd széthullani.

A FILM UTÁN 19.00-KOR KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS:
MENNI VAGY NEM LENNI? – a menekültlét lélektani dimenziói

_________

NOVEMBER 20. PÉNTEK, 17.00

AZ ÉRPATAK MODELL
Holland dokumentumfilm, 76 perc, 2014, rendező: Benny Brunner & Keno Verseck.
Angol és magyar nyelven, angol és magyar felirattal.
HELYFOGLALÁS

A filmet felvezeti és a vetítés után a közönség kérdéseire válaszol: Sánta Szabolcs Miklós ügyvéd, jogvédő (TASZ).

A holland dokumentumfilm Orosz Mihály Zoltán hiper-energikus és ultra nacionalista jobbikos polgármester ténykedését mutatja be Érpatakon, az 1750 fős kelet-magyarországi településen. Az érpataki rendszer kitalálója a "szent és egységes diktatúra" szószólója, ahol a legfőbb értékek a rend, a fegyelem és harcos lélek. A lakosokat két csoportra osztja aszerint, hogy az érpatak modell szempontjából építő, vagy romboló tevékenységet folytat az adott személy. A polgármester eltökélte, hogy egy jobb világot teremt. Mindezt ezúttal egy "kívülálló" szemén keresztül nézhetjük végig.

_________

NOVEMBER 20. PÉNTEK 19.00 ÓRA

A CSEND KÉPE
Dán-finn-indonéz dokumentumfilm, 103 perc, 2014, rendező: Joshua Oppenheimer.
Indonéz nyelven, magyar és angol felirattal.
HELYFOGLALÁS

A film párdarabja Az ölés aktusának, Joshua Oppenheimer hatalmas visszhangot kiváltó 2012-es dokumentumfilmjének, amelyben a rendező az 1965-66-os indonéz tömegmészárlások elkövetőivel játszatta újra saját életüket zsánerfilmek stílusában. A csend képe ezúttal az áldozatokat állítja a középpontba. Az elkövetőkkel forgató Oppenheimer filmanyagát látva egy család túlélő tagjai rájönnek fiúk gyilkosainak kilétére. A meggyilkolt fiú legifjabb testvére elszánja magát arra, hogy megtörje a túlélőket bénító csendet és félelmet, és szembenéz a gyilkosokkal - ezzel pedig olyasmit tesz, ami mindaddig elképzelhetetlen volt az országban, ahol még mindig az elkövetők vannak hatalmon.

_________

NOVEMBER 21. SZOMBAT, 17.00

TOTO ÉS NŐVÉREI
Román dokumentumfilm, 93 perc, 2015, rendező: Alexander Nanau.
Román nyelven, magyar felirattal.
HELYFOGLALÁS

A két kamasz lány és tíz éves kisöccsük, Toto életében nem sok ok akad a reményre: míg anyjuk börtönbüntetését tölti, lakásukat ellepik a gyámságukkal megbízott nagybátyjuk súlyos heroinista barátai. A kitörésre egyetlen esélyük van: egymásra támaszkodva kis-felnőttként hátat fordítani mindannak, ami eddig a világukat jelentette. Egy befogadó árvaház felvillantja a változás lehetőségét: Toto írni és olvasni tanul, játszva nevet, a zene és a tánc pedig új színt hoz a gyerekek életébe. De vajon sikerül végigmenni a lehetetlennek látszó úton? És mi történik, ha egyikük számára már tényleg nincs esély? Lehet, hogy a gyerekeknek saját anyjukkal kell szembemenniük a boldoguláshoz? A Toto és nővérei olyan intim és érzékeny betekintést nyújt a három gyerek drámai életébe, hogy a kamera jelenléte mellett szívesen megfeledkeznénk arról, hogy ez nem fikció, ez maga az élet.

_________

NOVEMBER 21. SZOMBAT, 19.00

AKIKET MEGPERZSEL A TŰZ
Holland-görög-olasz dokumentunfilm, 74 perc, 2014, rendező: Morgan Knibbe.
Arab, bengáli, görög, olasz, tigrigna, wolof, perzsa nyelveken, magyar felirattal.
HELYFOGLALÁS

Kísérleti film az európai kikötőkbe érkező menekültekről, akik biztonságos helyet és jobb életet próbálnak keresni - miközben végig kísérti őket egy vízbe fúlt társuk szelleme. A helyszínek és emberek között ingázó film különböző helyzetekben és küzdelmek során, e kísértet szemén át láttatja a menekülőket, akik kénytelenek rejtőzködni, illegálisan dolgozni, menedék-szálláson aludni, megbirkózni a hétköznapi élet olyan nehézségeivel, mint a gyereknevelés vagy a drogfüggés. A kísértet szövege összeolvad a menekültek beszédével, az ábrázolásmód a kettő közötti váltásokkal egyszerre intim és elidegenítő. Az apolitikus megközelítésben felvillantott életképek egyszerű embereket mutatnak elszántságukkal és gyarlóságaikkal együtt, ahogy az látja őket, aki egykor közéjük tartozott.

_________