Samsara
Samsara
Samsara
Samsara
Samsara
Samsara
Samsara
Samsara
Samsara
Samsara
Samsara

Samsara

Teljes árú jegy: 1700 Ft
Diák-nyugdíjas-pedagógus jegy: 1400 Ft

Egy buddhista fiatal minden reggel meglátogat egy idős nőt, hogy a Tibeti Halottaskönyvből olvasson fel neki, ezzel a halál és a következő élet közötti útra felkészítve őt. Az utolsó napon a fiú a könyv záró sorait súgja az asszony fülébe, becsukja a szemét és vele együtt meditál, miközben a nő lelke útra kel.

A Samsara története kétfelé tagolódik: két kontinens, két közösség, két hitvilág, kétféle külső és belső tapasztalás. A laoszi szerzetesek és az afrikai törzs mindennapjait egy különleges, fényekből és hangokból álló ösvény köti össze. A nézőnek egy ponton a főhőssel együtt le kell hunynia a szemét, hogy átélje a reinkarnációt és megérkezzen egyik életből a másikba.

Lois Patiño lélekvándorlós road movie-ja lenyűgözte az idei Berlini Filmfesztivál közönségét és megkapta az Encounters szekció zsűrijének díját. A film közepi belső utazás olyan élményt nyújt, melyet ritkán tapasztalhatunk a moziban: az alkotók káprázatos képi és hanghatások segítségével elérik, hogy a filmbéli idős nővel együtt éljük át a reinkarnációt. A Samsara felér egy meditációs élménnyel, a magyarhangya szervezett vetítések keretében invitálja a hazai közönséget egy kollektív nyár eleji csakratisztításra.

Felhívjuk fotoszenzitív vagy epilepsziára hajlamos nézőink figyelmét, hogy a film villódzó fényhatásokat tartalmaz.

Teljes árú jegy: 1700 Ft
Diák-nyugdíjas-pedagógus jegy: 1400 Ft
Díjak, jelölések: Berlinale 2023 - Encounters Award - Special Jury Prize
IMDb adatlap