A báró hazatér
A báró hazatér
A báró hazatér
A báró hazatér
A báró hazatér
A báró hazatér
A báró hazatér
A báró hazatér

A báró hazatér

Filmünk egyszerre portré, és költői dokumentumfilm egy mindig új utakat kereső alkotóról, aki hosszúmondataival új távlatokat nyitott az irodalomban. Krasznahorkai László korunk egyik legismertebb magyar írója, akinek világa apokaliptikus, karneválian gazdag, melankolikus, de ironikus is egyben. Pályája és élete folyamatos utazás, melyben olyan kérdésekre keresi a választ, mint: mi a hatalom és az alávetettség, az ismétlés és az időtlenség, a hagyomány és a válság?

Célunk, hogy motívumai révén megvizsgáljuk, hogyan kapcsolódik össze művészete és valós élete. A gyerekkor helyei, figurái miképpen válnak regények- és filmek részévé, és hogyan kerül be a Krasznahorkai-univerzumba az Akropolisz, Raffaello festménye, egy buddhista szentély, vagy egy svájci múzeum. Utóbbira példa, hogy a folyamat fordítva is működik: a Háború és háború hőse elindul egy bizonyos schaffhauseni múzeumba, hogy találkozzon egy szoborral. A szobor végül, a regény után, valóban elkészült. A fikció a valósággal körbeért.

A kezdet Gyula és környéke, múltjával és szociális konfliktusaival. Innen inspirálódtak korai művei, a Sátántangó és Az ellenállás melankóliája, melyek egy magyar témán keresztül fogalmaznak meg civilizációs alapproblémákat. Az író később bejárta az egész világot Ázsiától Amerikáig, és ezt művei is tükrözték. Prózája igazi világtérkép: a gyulai utcán induló mondat nem ér véget soha, Berlinben folytatódik, hogy aztán New York forgatagában vagy Kyoto bambuszcsendjében találjuk magunkat.

Filmünk a vizualitáson keresztül érzékelteti Krasznahorkai világainak rétegeltségét. Többfajta stílust vegyítünk annak megfelelően, hogy éppen hol tartunk az utazásban fikció és valóság között. A klasszikus beszélőfejes dokumentumfilm vizualitásától kezdve, a hosszúmondatok logikáját követő több perces sniteken át, egészen a költői dokumentumfilmekre jellemző szabad asszociációkig terjed majd formakeresésünk.

A múlt megidézésére invitáljuk az írót régen látott helyszíneinek és szereplőinek felkutatásával. Majd mindennapjainak megismerésével betekintést nyerhetünk műhelytitkaiba és hitvallásába, és megismerjük művei világát is színházi előadások, filmek, felolvasó estek, kiállításmegnyitók segítségével.

Egy interjúban arról beszélt, hogy szerinte mindenki egy mondatot keres; egy életen át. Ezt az egyre bővülő hosszúmondatot szeretnénk egyfajta szellemi portréfilm fahrtjával végigpásztázni, hogy rávilágítsunk, a néző is csak egy mondatot keres, ahogy mi magunk is, szakadatlanul. Mindenki a saját mondatát.

IMDb adatlap