Nők a kormány mögött ⎪ Verzió

Nők a kormány mögött ⎪ Verzió

A film előtt bevezetőt mond: Subas Ali, a PTE és a Római Sapienza Egyetem közös, "Szociális reprezentáció, Kultúra és Kommunikáció" programjának Phd hallgatója. A vetítést követően kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, melynek résztvevői:
Katus Eszter oknyomozó újságíró, Máté Éva adjunktus PTE TTK FFI Társadalomföldrajzi és Urbanisztikai Tanszék, és Nyirati András az Emberség Erejével Alapítvány vezetője. Moderátor: Murányi Kata, PTE BTK Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszék. Az esemény az Emberség Erejével Alapítvány és az Apolló Mozi közös szervezésében jött létre.

Cat és Hannah, két huszonéves brit nő fárasztó 3000 km-es utazásra indul a közép-ázsiai Pamír főúton, amely átszeli Kirgizisztánt, Üzbegisztánt és Tádzsikisztánt. Útjuk során a legkülönbözőbb háttérből jövő nőkkel találkoznak és felfedeznek egy nőmozgalmat, amely éppoly hullámzó, mint maga a műút. Cat és Hannah felfedezi, hogyan indítanak el a nők változásokat saját közösségükön belül – az orvosoktól a méhészeken át a taekwondo-világbajnokig. Rájönnek, hogy a feminizmus számos formában létezik, és még a legkisebb változás is lehet egy csendes forradalom.

Rendezte: Hannah Congdon és Catherine Haigh
Hannah Congdon szabadúszó filmes és televíziós producer, akinek munkái a nemek közötti egyenlőséggel, politikával és mentális egészséggel foglalkoznak. Pályafutását a Berlinale csapatában kezdte, még mielőtt saját filmeket kezdett volna készíteni. Rövidfilmjeit bemutatták az Underwire, a Manchester Kinofilm Fesztiválon és a Soho Filmfesztiválon, valamint a Huffington Post is megjelentette. Mindennapi munkája során dokumentumfilmeket készít a BBC, a Channel 4 és az ITV számára. Nemrégiben beválasztották a 2023-as, brit elsőfilmeseknek szóló BIFA Springboard programba.

Catherine Haigh szenvedélye az antropológia és a néprajzkutatás. Egyetemi tanulmányai során a nők egészségének helyzetére specializálódott, aminek keretében szíriai menekültek csoportjával végzett kutatásokat. A közös munkából díjnyertes diplomamunkát készített, amelynek témája a migráció és a termékenység voltak. Cat jelenleg a L'Oréal értékesítési vezetője. A munka és a filmgyártás világán kívül megszállott utazó, többek között járt egyedül Indiában vagy önkéntes munka keretében segített a nepáli földrengés utáni helyreállítási projektben.

A Verzió Filmfesztivál pécsi vetítéseit a Szabad Terek hálózat támogatta.

IMDb adatlap