RE:VERZIÓ ’23
RE:VERZIÓ ’23
RE:VERZIÓ ’23
RE:VERZIÓ ’23
RE:VERZIÓ ’23
RE:VERZIÓ ’23
RE:VERZIÓ ’23

RE:VERZIÓ ’23

Három egymást követő napon 19. Verzió legjobbjai az Apollóban. Részletek és jegyelővétel itt, a címekre kattintva. A RE:VERZIÓ országos és online programja itt található.

02.23. 20:00 Rövidfilmes blokk

A blokkban három filmet mutatunk be 78 perc alatt: a "Távol" két tizenéves ukrán menekült életét követi Budapesten, az "Elmúlt, oszt jól van" az Ózdi Kohászati Üzemek emlékezetébe kalauzol, női szemmel, míg a "memoria" az emlékek felbomlásának témáját veszi szemügyre, a film anyagába való fizikai beavatkozáson keresztül, egy egyedülállóan gazdag szlovák vizuális archívum segítségével.

02.24. 20:00 KIM

Kim Corbisier Budapest titokzatos alakja volt. Kapronczai Erika rendező tíz évvel ezelőtt találkozott vele először. Akkor egy rövidfilmet akart forgatni vele, de végül Kim metadonfüggéssel való megküzdéséről, a leszokás folyamatáról kezdett dokumentumfilmet készíteni. Ez a film befejezetlen maradt, miután néhány hónappal azután, hogy a rendező megismerte, Kim öngyilkos lett. Huszonhét évesen, mint a szupersztárok. Kicsi, de rendkívül erős életmű maradt utána. A kameráját Kapronczaira hagyta, rajta megigéző felvételekkel. Ez már a harmadik közös filmes projektjük. És az első, ami végre elkészül

02.25. 20:00 A magunk módjára üvölteni

Egy autodidakta melós költő, aki megteremti az avantgardot Magyarországon, bejárja egy rossz papucsban Európát, antimilitarista folyóiratot jelentet meg a világháborúk idején, összeverekszik az olasz futuristákkal, hisz a művészet forradalmi, világmegváltó erejében. Mihez kezdhetünk Kassák Lajos örökségével több mint 50 évvel halála után? Milyen válaszokat tudunk adni az aktuális társadalmi, történelmi, művészeti kihívásokra saját korunk szellemi környezetében? Milyen világrendért küzdenek ma a „réginél jobbat, emberibbet akaró új művészek”? A film Kassák forradalmi, mélyen emberi dilemmáira kortárs magyar és szlovák művészek szemszögéből keresi a választ.