Rövidfilmes blokk ⎜ Verzió
Rövidfilmes blokk ⎜ Verzió
Rövidfilmes blokk ⎜ Verzió
Rövidfilmes blokk ⎜ Verzió

Rövidfilmes blokk ⎜ Verzió

Imádság megfáradtaknak / Prayer for the Weary
magyar dokumentumfilm, 11 perc, 2022
Rendezte Visky Ábel
magyar nyelven, angol felirattal

Visky Ábel filmje betekintést nyújt Stark Ádám autizmus spektrum zavarral élő előadóművész és szülei egy hétköznapjába. A fókuszba a versmondásra való felkészülés különleges módja kerül, mely során Ádám rajztanár édesanyja, Judit, a vers költői képeit rajzokká alakítja át, így segítve értelmezni és memorizálni fia számára a művet. A felkészülési folyamat és az előadó személyének megjelenítésével József Attila Imádság megfáradtaknak című versét is új megvilágításba helyezi a film.

Elmúlt, oszt jól van / It Has Passed, and It’s Fine
magyar premier
magyar dokumentumfilm, 28 perc, 2022
Rendezte Debre Zsuzsa
magyar nyelven, angol felirattal

Az Elmúlt, oszt jól van az Ózdi Kohászati Üzemekben egykor dolgozó munkásnők múlt iránti nosztalgikus viszonyát mutatja be archív felvételek használatával és visszaemlékezések rögzítésével, melyek bensőséges helyzetben, a fodrászszékben bontakoznak ki. Egyedi és szokatlan szemszögből nem férfiak, hanem nők beszélnek a kohóban folyó egykori munkálatokról. A beszélgetések során kirajzolódnak a munkáscsaládok rendszerváltás előtti hétköznapjai és közösségi élete. 

A kán teste / Khan’s Flesh
magyar premier
német-fehérorosz dokumentumfilm, 58 perc, 2021
Rendezte Kristina Savutsina
orosz és belorusz nyelven, angol felirattal

A film egy belorusz kisváros mindennapi életének koreográfiáját mutatja be. A lakosok a társadalomban betöltött helyzetüknek megfelelően mozognak a térben. A normák, szabályok és szerepmodellek váza a lakók testével együtt olyan struktúrát hoz létre, amely a kölcsönös ellenőrzés, a dicséret és a büntetés révén működik. Ezeket az egymásba fonódó társadalmi struktúrákat a film egy táncszerű montázsban követi, bontja szét és értelmezi újra. A képek tabló-stílusa felfedi, hogyan formálják szürreális módon ezek az intézményesült struktúrák a mindennapi életet.